Képek és beszámoló

 

Egészségben: komplex egészségfejlesztési és baleset megelőzési program a balástyai általános iskolában (TÁMOP 6.1.2)

Iskolánkban megvalósuló egészségfejlesztési programok:

1.) Főzőtanfolyam

A vállalkozó szellemű tanulók megismerkedhetnek a hagyományos és a vegán ételkészítési folyamatokkal, nagy arányban dolgoznak fel zöldséget és gyümölcsöket. Tavasztól már az iskolakertben termesztett zöldségeket használták fel.
A tanfolyam keretein belül a konyhai sérülések megelőzéséről is hallanak.

2.) Iskolakert

Tanulóink lelkesen vetették bele magukat a kerttervezés, vetés, ültetés, locsolás, gyomlálás folyamataiba. Megismerkedtek számos növénnyel, és a kerti szerszámok balesetmentes használatával.

3.) Ivóvíz a mindennapokban

Az ivóvíz népszerűsítését tornával egybekötve tartjuk a gyerekeknek. A foglalkozásokon játékos feladatokat végeznek, amellyel megtanulják az emberi testnek és környezetének ivóvíz szükségletét, és a kiszáradás veszélyeit.

4.) Higiéné

A serdülőkor küszöbén kiemelten fontos a helyes test- és száj-higiénés szokások kialakulását támogatni, ezért a foglalkozásokra elsődlegesen az 5. osztályosokat vontuk be. A testápolásról meghívott fodrász, kozmetikus, lábápoló és körmös szakember tartott bemutatót.

5.) Baleset megelőzés

Interaktív sérülés megelőzési programok a polgárőrség, rendőrség, helyi tűzoltó egyesület bevonásával. Célunk az otthoni, közlekedési és szabadidős balesetek visszaszorítása.

6.) Egészségőr csapat

Szorgalmas kis csapatunk segít a tanulókhoz eljuttatni az egészségfejlesztési információkat. Ezt leginkább plakátokkal és célzott feladatok kiosztásával tudjuk megtenni.

7.) Délutáni játékos sportfoglalkozások

A tanulók két csoportban – kicsik és nagyok – többféle délutáni sportfoglalkozáson vehetnek részt: labdajátékok, gimnasztika, ping-pong, floorball, szabadtéri fitness eszközök használata, ügyesség fejlesztés.

8.) Úszás

A pályázat keretében lehetőségünk nyílt úszásoktatást biztosítani, így tanulóink heti háromszor járnak át a Kisteleki uszodába.

9.) Autogén tréning

Pedagógusaink szakképzett terapeuta vezetésével, relaxációs gyakorlatok segítségével töltődnek fel a hetente tartott tréningen.

10.) Hegyvidéki túrák

A pályázat keretében lehetősége nyílt minden osztálynak egynapos túrát tenni. A második és harmadik osztály már ki is használta a lehetőséget és a Mátrába mentek túrázni.

Képek:

 Posted by at 09:14