Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

EKCP-Egyházi programok

 

 

 

 

 

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A program 2023. május 10-12 között valósult meg Mórahalmon. Program hosszútávú célkitűzései: hazánk természeti környezetének megismerése, hagyományőrzés, környezettudatos magatartás kialakítása, környezetért felelős életvitel beépítése a mindennapi gyakorlatba. Közösségépítés.

Rövid távú célkitűzésünk, a negyedik osztályos tanulók számára a hiten és szereteten alapuló közösségi programokat megvalósítása, a gyerekek élményekhez juttatása, az iskolai oktatástól eltérő módon történő ismeretszerzés megvalósítása.

  1. nap

A helyszínre önkormányzati busz és szülők szállították a gyerekeket. A szálláshely elfoglalását követően közösen kialakítottuk a csoportszabályokat, megbeszéltük hogyan kell viselkedni a természetben. Megbeszéltük, hogyan kell rendben tartani a szobánkat, személyes tárgyaikat, ruházatukat.

Meglátogattuk a Homokország Élőhelymodelleinek Házát, ahol a Homokhátság növény-és állatvilágával ismerkedhettek meg a gyerekek, valamint a népi használati tárgyakkal. A kiállítást nagy érdeklődéssel tekintették meg a gyerekek, számos kérdést intéztek a kísérő nevelők felé. Ezt követően a Bivalyrezervátumba mentünk, ahol túráztunk, valamint a térség növény-és állatvilágát figyelhettük meg. Az estét a táborban töltöttük, beszélgettünk az aznapi élményekről, majd közös ima és esti mese után aludni mentünk.

  1. nap

Reggeli tornával kezdtük a napot, majd közösen elkészítettük a reggelit. Ezt követően kerékpárral érkeztünk a templomhoz, ahol Jenei Norbert hitoktató várta a gyermekeket, hittan foglalkozást tartott nekik. A foglalkozás után a Varga csárdában ebédeltünk. Ebéd után a közeli játszótéren töltöttünk el egy kis időt, majd visszakerékpároztunk a szállásra. Számháborúztunk a gyerekekkel, amely annyira tetszett nekik, hogy több körben meg kellett ismételnünk. Vacsorára ismét pizzát rendeltünk, aminek nagyon örültek a gyermekek. Az este hosszúra nyúlt, éjszakai rövid túrát is szerveztünk a gyerekeknek, állomásokon kellett feladatokat megoldaniuk. Fáradtan zuhantak be az ágyba.

  1. nap

A fáradt ébredést követően ismét reggeli tornával hangolódtunk a tábor zárónapjára. Közösen elkészítettük a reggelit, majd kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. Fonalból készítettünk karkötőt, kukacot. Közben beszélgettünk a gyerekekkel tábori élményeikről, majd ismét kerékpárral mentünk Mórahalom központjába ebédelni. Az önkormányzat és a szülők segítségével élményekkel gazdagodva tértünk haza.