Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

NTP-MKÖ-16

Hagyományőrzés a balástyai általános iskolában

címmel pályázatot nyújtott be iskolánk a Nemzeti Tehetségprogram keretében  „A nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása ” c. kiírásra. A projektötlet 800.000 Ft támogatásban részesült, mely a tervezett programok és beszerzések bekerülési költségének 100 %-a.

Projektidőszak: 2016.08.15 – 2017.06.15.

A program célcsoportja: alsós tehetségpalánták, mindösszesen 30 fő.

Célkitűzések:

Iskolánk tehetségfejlesztéssel kapcsolatos legfőbb célkitűzése, hogy valamennyi gyermekben felfedezzük a tehetséget, sikerélményekhez juttassuk, lehetőséget biztosítsunk számukra az önmegvalósításra. Az alsó tagozatban még nem specializálódik a tehetség, de már látjuk, kik bírnak kiemelkedő képességekkel. Célunk, az intellektuális képességek, a memória fejlesztése, az érdeklődés felkeltése, a kitartás, céltudatosság, kudarctűrő képesség növelése. A kisiskoláskor alapozó szakasz a tehetség fejlesztésében, így a tehetség általános képességeihez tartozó elemit kívánjuk fejleszteni.

Tevékenységek:

Szombathelyi Ágnes tanárnő vezetésével textilművészet foglalkozássorozaton vettek részt gyermekeink, ahol megismerkedtek a szövés történetével, honfoglalás kori népi motívumokkal, megtanultak különböző szövési technikákat: szádfa hengerszövés. A foglalkozások zárásaként Berei Andrea, a népművészet ifjú mestere tartott a gyermekeknek egy foglalkozást.

Szathmáry Éva és Kalmár Gergő pedagógusok közreműködésével néptánc foglakozásokon vettek részt a gyermekek. Szatmári népzenével, viseletekkel, táncokkal ismerkedtek. A záró kiállításon mutatták be tánctudásukat társaiknak és az érdeklődő szülőknek.

A foglalkozássorozat kiegészítésként  táborban vettek részt a gyermekek, ahol a lovaglás, az íjászat,  a tűzgyújtás, a kenyérsütés, a ceruzakészítés  mesterségével, valamint huszárhagyományokkal ismerkednek a gyermekek április 26-28 között.

„Az élmény dús, változatos, nevetéssel teli programok örökre az emlékezetünkbe vésődtek, melyeket a Szentgyörgy Kaland Tanyán élhettünk át. Ínycsiklandó, bőséges hagyományőrző ételeket falatoztunk. Kényelmes, tiszta szálláson lazultunk a pajta tetején. Ez a pajta biztosított otthont a fürjektől kezdve a nyulakon át a vaddisznókig.” Kísérő pedagógusok: Tari Klára, Sutja Éva, Varga Emma.