Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Tanévnyitó

Szeptember elsején reggel  ismét gyerekzsivajtól volt hangos iskolánk udvara. Mosolygós gyermekek és szülők örültek egymásnak, s talán kicsit az új év kezdetének is.

A 6.a osztályosok Gállné Leiner Ilona osztályfőnök vezetésével vidám ünnepi műsorral köszöntötték diáktársaikat.

Az első osztályosok számolós mondókával mutatkoztak be.

Ezt követően Rabi Edit Éva igazgatónő köszöntötte a gyermekeket és s vendégeket.

“Szeretettel és tisztelettel köszöntöm kedves vendégeinket, Ujvári László polgármester urat, a jelenlévő szülőket, iskolánk pedagógusait és természetesen titeket kedves gyerekek!
Kedves Tanítványaink!
Elteltek a nyári vakáció gondtalan napjai, eljött a frissítő ősz, új erővel kezditek a tanévet. Tudom, már ti is vártátok az iskolát, a régi jó barátokat, osztálytársakat.
A mai nappal ismét feltárul előttünk az ismeretek birodalma, iskolánk kapuja nyitva áll, és végre újra élet zengi be az iskolát. Büszkeséggel tölt el, hogy 207 tanuló, köztük 23 első osztályos kisdiák kezdi meg tanulmányait iskolánkban. Örömmel jelenthetem, hogy tiszta, szép környezettel vártunk benneteket, és a nyári szünetben megújult az iskola közepén álló épület tetőszerkezete is. A tantestület tagjai között a nyáron személyi változás nem történt.
Kedves Első osztályosok!
Az új tanév alkalmából szeretettel köszöntelek benneteket a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskolában. A mai naptól egy új élet kezdődik számotokra, amely sok-sok kalandot ígér. Kinőttétek az óvodai kisszéket, kiságyat, és a potyogó fogacskák is jelzik, hogy iskolaérettek vagytok, most már az iskolapadban kell elfoglalnotok méltó helyeteket. Ti bizonyára már hetek óta izgatottan vártátok a mai napot. Szüleitek becsomagolták a tankönyveket, füzeteket, a ceruzák rendben sorakoznak a tolltartóban és az új iskolatáska is megtelt. Gondáné Frankó Valéria és Kala-Czirok Ágnes tanító nénikkel már több alkalommal találkoztatok, az ő segítségükkel egy új világot fedezhettek fel az iskolában. Sok-sok izgalmas
dolog vár rátok: írás, olvasás, számolás tudománya mellett természetesen tornázni, rajzolni, énekelni, és játszani is lehet majd. Kérlek titeket figyeljetek arra, amit a tanító nénik mondanak nektek, fogadjatok szót nekik! Érezzétek jól magatokat az iskolában!
Kedves 5. osztályosok!
Ti már kirepültetek a tanítóitok szárnyai alól és mostantól felső tagozatos diákok lesztek. Ez egy új fejezet kezdete életetekben, új kihívások, új tantárgyak, új tanterem, új tanárok. Az új osztályfőnökötök Vágvölgyiné Albert Tünde lesz, a tanulószobán pedig Koréh Istvánné fog nektek segíteni a házi feladatok elkészítésében. Innentől a tanulásé lesz a főszerep, mely az élet természetes része, úgy fogadjátok, mint örömteli felfedezésekkel járó dolgot. Kívánok nektek eredményes és élményekben gazdag tanévet.
Kedves nyolcadikosok!
Iskolánk végzős diákjaiként ti lesztek az alsóbb évfolyamok példaképei. Arra kérlek titeket, ennek jegyében töltsétek itt utolsó éveteket. Ti most a továbbtanulás, a felvételi előtt álltok. Mindent meg kell tennetek, hogy a legjobb eredményeket érjétek el. Kívánok nektek a tanévhez sok erőt, kitartást és szép eredményeket!
Tisztelt Szülők!
Köszönjük, hogy ránk bízták a legnagyobb kincseiket, a gyerekeiket. Tudom, hogy az iskolakezdés átrendezi az otthoni életet, különösen ott, ahol először megy a család szeme fénye iskolába. A korai kelés, a leckék elkészítése megpróbáltatások elé állítja az egész családot. Arra kérem önöket, hogy higgyenek gyermekeikben, és biztassák, ösztönözzék őket a tanulás során. Nem utolsó sorban bízzanak a pedagógusaink szakmai tudásában. Tanítóink, tanáraink mindent meg fognak tenni azért, hogy az iskola diákjaiból okos, ügyes, intelligens fiatalokat neveljenek. Kérem, tartsák a kapcsolatot intézményünk pedagógusaival, merjenek kérdezni, bátran kérjék segítségüket, mert az eredményes munka és a jó kapcsolat alapja a kommunikáció.
Kedves gyerekek!
A nyáron biztosan sokan megígértétek a szüleiteknek, hogy jobb eredményeket fogtok elérni, mint tavaly. Ez csak úgy lehetséges, ha nem adjátok fel a harcot, elvégzitek a feladataitokat. Így biztos, hogy minden egyes nap új sikereket hoz. Sajnos a javítóvizsgán 3 tanuló nem teljesítette a minimumkövetelményeket, ezért újból kell járniuk az évfolyamukat. Nekik is azt kívánom, hogy ebben a tanévben rendszeresen készítsék el a házi feladataikat, szorgalmasabban tanuljanak, és akkor biztosan magasabb évfolyamba léphetnek majd.
Mert ahogy egy filmes producer megfogalmazta:
„A siker nem fogja lejjebb adni, ezért nekünk kell felemelkedni hozzá.” (Danny R. Mc Bride)
Legyen ez az új tanév jelmondata: Küzdjünk meg a sikereinkért! 

Ezt követően az első osztályosok megkapták varázsceruzájukat és a minden kitörlő radírgumit.

A tanévnyitó szentmisét szeptember 8-án János atya tartotta meg tanulóinknak.